Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

wat zijn vergeten groenten?

Vergeten groenten zijn er in allerlei soorten.

Vergeten groentesoorten

Vergeten groenten.

Een jaar of drie geleden had iedereen het erover wat zijn de vergeten groenten.

Het was toen nogal een hype in kookboeken en in allerlei artikelen die over gezondheid en koken gingen.

Maar zoals met elke hype dat ging spoedig weer over.

De meesten onder ons kennen de term vergeten groenten nog wel en weten dan ook wel wat we er onder verstaan.

Als je in deze materie je verder gaat verdiepen dan kom je de meest vreemde groente namen tegen waar je ongetwijfeld nog nooit van hebt gehoord.

Een aantal van bekendste leden van de groep vergeten groente wil ik gaarne aan je gaan voorstellen.

Pastinaak.

Pastinaak is een ivoorkleurige  witte wortel die behoort tot de vergeten groenten.

Pastinaak de vergeten groentesoort.

Deze soort is typische seizoensgebonden namelijk alleen van september tot maart is hij redelijk algemeen verkrijgbaar.

Pastinaak is een ivoorkleurige wortel die wel ca. 300 gram per stuk kan wegen.

De smaak is vrij intens en enigszins zoetig.

Als ik de smaak moet typeren dan zou ik willen zeggen dat deze iets weg heeft van de knolselderij en winterwortel.

Pastinaak kun je rauw, gekookt of gestoofd eten.

In Nederland is deze groente in de loop der jaren nogal uit de gratie geraakt maar dat is in sommige landen wel anders.

In Engeland en Ierland zijn ze nog altijd dol op pastinaak frietjes.

Schorseneren.

Schorseneren zijn lange zwarte wortels die heerlijk smaken.

Zwarte schorseneren.

Wat zijn vergeten groenten? Zeker weten dat schorseneren er bij horen.

Als ik het uiterlijk van schorseneren moet omschrijven dan moet ik wel zeggen dat ze er onappetijtelijk uitzien.

Schorseneren zijn zwart tot bruin kleurige lange en dunne wortels.

Het schillen van schorseneren is niet zo’n prettige klus en levert je vieze en kleverige handen op.

Bovendien hebben ze de eigenschap dat ze heel erg snel weer verkleuren.

Het zijn dan ook deze eigenschappen die er voor hebben gezorgd dat de schorseneren niet meer populair zijn.

En dat is toch wel jammer want de smaak van schorseneren is voortreffelijk.

Het enigszins bleekcrème vruchtvlees doet denken aan de smaak van asperges en heeft ook wel iets weg van de artisjok.

De bekendste schorseneer heeft een zwarte kleur en die kun je prima verwerken als heerlijke groente soort en dan serveren met een lekkere roomsaus.

Ook in de soep doen deze zwarte schorseneren het prima.

Als laatste wil ik graag nog benoemen dat ze voor onze gezondheid ook best wel belangrijk kunnen zijn omdat ze ons lichaam van ijzer kunnen voorzien.

Mierikswortel.

Mierikswortel is erg pittig van smaak. Het is een vergeten groente.

Mierikswortel.

Het is een witte wortel met een smaak die je het beste kunt omschrijven als een mengeling van radijs met een vleugje mosterd.

Je zou de smaak dan ook wel als behoorlijk pittig kunnen aanmerken.

In de oudheid werd deze mierikswortel al door de Grieken veelvuldig gebruik in hun gerechten als zeer gewaardeerde smaakmaker.

Misschien heb je ook wel eens gehoord van wasabi dat is de Japanse variant van de mierikswortel die nog veel pittiger van smaak is.

Mierikswortel is zeer rijk aan vitamine C.

Mierikswortel schoonmaken.

Dit is best wel een lastig klusje als je er gevoelig voor bent.

Net als bij het snijden van uien kunnen de tranen met tuiten over je wangen lopen.

Misschien wel zo handig om dit buiten of in een goed geventileerde ruimte te doen.

Maak ze ook niet te vroeg voor de bereiding schoon omdat de aroma’s die vrij komen erg vluchtig zijn en de smaak dan vrij snel afneemt.

In welke gerechten kun je ze verwerken? 

In de eerste plaats denk ik dan aan salades met bijvoorbeeld rode bieten.

Nog een lekkere toepassing is het verwerken van geraspte mierikswortel in sausen met mayonaise of Griekse yoghurt.

Aardperen

Aardperen zijn eetbare knollen die tot de vergeten groenten behoren.

Aardperen zijn bolvormige knollen.

Wat zijn vergeten groenten?

De aardpeer is ook een familielid van de vergeten groenten.

Op het uiterlijk van deze knol word je ook beslist niet direct verliefd.

De wrattige knollen zien er dan ook beslist niet appetijtelijk uit.

Toch is de smaak wel behoorlijk verfijnd te noemen.

Rauw heeft de smaak wel iets weg van de walnoot.

Wat kun je met aardperen doen?

Verder kun je er eigenlijk alles mee wat we vaak ook met aardappels doen.

Aardperen kunnen we dus simpel weg koken, bakken , frituren, stoven of tot een smakelijke puree verwerken.

Nog vermeldingswaardig is dat je er ook een heerlijke soep van kunt maken.

Voeg wat verse tijm aan de soep toe en je hebt een verfijnd voorgerecht met een mediterrane uitstraling.

Wel eens in zuid-Duitsland of Oosterrijk geweest en daar Gesundheitsschnaps of Topischnaps geproefd?

Grote kans dat je niet wist dat deze jenever was gemaakt uit aardperen.

Wat je ook van aardperen kunt maken is picalilly of relisch.

Koop verse exemplaren.

Als je met aardperen aan de slag wil gaan zorg er dan wel voor de je verse exemplaren hebt gekocht.

De knollen moeten bij het indrukken nog hard zijn.

Bewaren doe je ze in de koelkast en bij voorkeur niet langer dan 4 dagen.

​Snijbiet

Snijbiet is een vergeten groente

Ook dit is een heerlijke groente die behoord tot de groep van vergeten groenten.

In de groentewinkel kom je hem niet tegen maar door veel hobby tuinders wordt deze smakelijke groente vaak verbouwd.

Na het oogsten groeit deze ideale groente gewoon weer verder.

Het is dus een ideale groente om in uw moestuin te verbouwen.

Het telen van deze bladgroente is dus ook prima mogelijk in een aantal grote kuipen of potten.

De teelt van deze snijbiet kan eigenlijk bijna niet mislukken omdat de planten niet ziektegevoelig zijn.

De smaak zou je kunnen omschrijven als een mengeling van spinazie en andijvie.

Snijbiet is breed inzetbaar, je kunt dit spul prima koken (als spinazie of andijvie) .

Deze groente is ook gestoofd of roergebakken erg lekker.

​Conclusie

Ik heb een aantal vergeten groenten opgenoemd en beschreven in dit artikel.

Maar er zijn er uiteraard nog veel meer.

Vergeten groenten zijn dus eigenlijk groente soorten die vroeger veel werden gegeten maar die langzamerhand in de vergetelheid zijn geraakt.

Dit proces is bovendien lokaal wat wij hier in Nederland niet meer eten kan in andere landen nog veelvuldig worden geconsumeerd.

Tip

Ga gewoon eens een aantal van deze producten proberen en laat je verrassen door de eerlijke en pure smaken.

Ik heb nog een interessant filmpje gevonden over het kweken van de vergeten groenten.

Bekijk dit eens op je gemak.​

Deze website is gemaakt  met de kennis die ik heb verkregen door het volgen van de cursus: 

Affiliate Marketing Revolutie.

Klik op de rode knop voor meer Informatie!

Reacties

Laat een reactie achter