Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Pesto, lekker om zelf te maken en helemaal niet moeilijk.

Lekkere zelf gemaakte pesto.    Pesto.

Zelf verse pesto maken is helemaal niet moeilijk en is snel klaar.

Maar waarom zou je dit zelf gaan maken als het in allerlei variaties ook te koop is ?

Daar zijn eigenlijk wel verschillende redenen voor en ik noem er nu een aantal op:

  • Vers gemaakt is natuurlijk altijd het lekkerst.
  • Samenstelling bepaal je zelf aan de hand van je eigen voorkeur.
  • Je kunt net zo veel maken als je denkt nodig te hebben.

Wat is pesto eigenlijk ?

Pesto komt oorspronkelijk uit Ligurië dat is een streek in het noordwesten van Italië.

Het is feitelijk een koude Italiaanse saus die sinds de vorige eeuw ook zijn intrede heeft gemaakt in de Nederlandse keuken.

Als je het woord pesto letterlijk gaat vertalen dan kom je uit op ons werkwoord ‘’pletten”

En dat is een prima beschrijving van wat je eigenlijk doet, namelijk het vermalen en fijn pletten van diverse ingrediënten.

Ingrediënten oorspronkelijke pesto.

Wil je 1 portie maken om uit te proberen dan heb je de volgende bestandsdelen nodig.

In de originele basis pesto worden de volgende ingrediënten verwerkt:

50 gram geroosterde pijnboompitten.

1 flik bosje basilicum.

1 teentje knoflook.

50 gram Parmezaanse kaas.

Extra vierge olijfolie, ongeveer twee tot drie eetlepels.

Hoe maak je deze basis pesto?

Met gebruik van een keukenmachine of blender ga je de bovenstaande ingrediënten vermalen tot een mengsel wat er lekker smeuïg uitziet.

Is de boel te droog geworden dan voeg je gewoon nog wat extra olijfolie toe.

Breng eventueel de pesto nog wat verder op smaak doormiddel van de toevoeging van een beetje zout.

Benodigdheden om zelf pesto te maken.

Zoals we al zagen moet je dus eigenlijk een keukenmachine of blender tot je beschikking hebben.

Maar het is ook mogelijk om zonder hulp van deze machines een pesto te maken.

Veel Italianen zweren bij het gebruik van een vijzel van graniet omdat deze methode van pletten van de ingrediënten een authentiekere smaak zou opleveren.

Verder heb je eigenlijk alleen nog een koekenpan nodig als je zelf je pijnboompitten wil roosteren.

Kun je pesto-saus bewaren?

In de koelkast is het bewaren van verse pesto heel goed mogelijk (ca. twee weken).

Het is dan wel noodzakelijk dat je de pesto in een goed afsluitbare pot bewaart omdat deze anders gaat uitdrogen.

Vaak is het ook handig om een beetje olijfolie op het oppervlak te gieten omdat dit de houdbaarheid zeker ten goede zal komen.

Wil je een grotere portie saus in een keer maken dan is het invriezen van de pesto natuurlijk ook een prima mogelijk.

Serveertips pesto saus.

Persoonlijk vind ik pesto super lekker op een vers stokbroodje maar er is uiteraard nog veel meer mogelijk.

Het is natuurlijk ook heerlijk om je pasta gerechten met deze verse pesto op smaak te brengen.

Is pesto gezond voor de mens?

Als je de ingrediëntenlijst bekijkt dan zou je direct denken van wel.

Dat is ook wel zo maar er is toch wel een kanttekening bij te zetten.

Als je er eens kritisch naar kijkt dan valt toch wel het hoge vetgehalte op dat wordt veroorzaakt door de Parmezaanse kaas en de olijfolie.

Gelukkig zijn dit wel voor het grootste gedeelte vetten van de gezonde variant, maar toch een reden om er wel verstandig mee om te gaan.

Een lekkernij is verse pesto zeer zeker maar bedenk wel dat dit product meer calorieën bevat dan je zo op het eerste gezicht zou denken.

Indien met mate gebruikt past pesto absoluut in een evenwichtig en dus gezond voedingspatroon.

 

 

Reacties

Laat een reactie achter