Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Paardenbloem als medicijn.

Paardenbloem is een interessant medicinaal kruid.Paardenbloem als medicijn.

Je kent ze wel de velden vol met paardenbloemen, vooral in april en mei is het een prachtig gezicht.

Terwijl wij als fietser of wandelaar van deze gele gloed kunnen genieten zijn de meeste boeren niet zo enthousiast omdat zij de paardenbloem als onkruid kwalificeren.

Ik ga in dit artikel proberen uit te leggen waarom de paardenbloem eigenlijk meer verdient dan als louter onkruid te worden bestempeld.

Waar kunnen we de paardenbloem voor gebruiken?

Als kruid in de keuken voor de bereiding van bijvoorbeeld een heerlijke salade.

De smaak van de bladeren en stengels is licht-bitter en dus wel enigszins te vergelijken met de karakteristieke smaak van witlof.

Ook kun je er met aardappelpuree een heerlijke stamppot van maken waarbij je de bladeren dus gebruikt als groente.

Vooral in het voorjaar zijn de jonge bladeren van de wilde paardenbloem erg smakelijk.

Later in het seizoen worden ze steeds bitterder en zijn eigenlijk alleen de gecultiveerde varianten nog geschikt om als sla te consumeren.

Je wil het misschien niet geloven maar je kunt paardenbloemknoppen ook heerlijk frituren.

Hiervoor moet je dan paardenbloemen plukken nog voor dat de bloem is open gegaan.

Ook ik geloofde het in eerste instantie niet maar heb het toch geprobeerd en echt het smaakt heerlijk.

Paardenbloemen kun je ook inmaken in zuur (azijn).

Persoonlijk ben ik hier niet zo’n liefhebber van maar echter door velen wordt dit als echte delicatesse gezien.

Ook kun je van de paardenbloem thee zetten, dit proces van thee maken kun je zelf doen door verse paardenbloem wortels te gaan plukken en deze vervolgens te drogen.

Dit is nogal een heel gedoe dus misschien is het wel handiger om bij een reformwinkel zoals bijvoorbeeld “De Tuinen” kant en klare theezakjes met paardenbloem thee te kopen.

Het resultaat is een verfrissend drankje, van nature cafeïnevrij en perfect als onderdeel van een gezonde voeding om je weer vitaal te voelen.

De paardenbloem gebruikt als medicijn.

De plant bevat vitaminen C, D, E, verschillende B vitaminen en mineralen als kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink en calcium.

Zowel de wortels als de bladeren van de paardenbloem hebben een heilzame werking op het functioneren van de lever en de nieren.

De paardenbloem heeft het vermogen om te kunnen helpen bij het ontgiften van het lichaam.

De plant staat er ook om bekend om verlichting te kunnen geven bij chronische pijnklachten.

Ook reumatiek, artritis en diverse huidaandoeningen worden er vaak mee bestreden.

In de stengels van de paardenbloem zit een melkachtig sap( licht giftig) dat goed werkt tegen wratten.

Deze behandeling van wratten met paardenbloem sap moet wel lang worden vol gehouden voordat er resultaat te zien zal zijn.

Geschiedenis.

Overigens wordt de paardenbloem al vele eeuwen als medicijn gebruikt, in medicijnboeken uit China uit de 7e eeuw komt dit geneesachtig kruid al voor.

De eerste officiële vermelding uit onze contreien komt uit de 15e eeuw.

In de 16e eeuw kreeg de paardenbloem de status van officieel geneeskruid.

Conclusie.

Geniet van de mooie gele velden met paardenbloemen en neem er eens een aantal mee naar huis om van de vele positieve eigenschappen te kunnen profiteren.

Pluk deze paardenbloemen voor consumptie doeleinden natuurlijk wel alleen op plaatsen waar de natuur “schoon” is en niet in een berm waar veel verkeer langs rijdt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Laat een reactie achter