Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

ijzer, is een essentieel spoorelement.

IJzer is erg belangrijk in onze voeding.

IJzer is een onmisbaar element in onze voeding.

IJzer maakt ons ijzersterk!

ijzer, is een essentieel spoorelement voor ons lichaam.

IJzer speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van hemoglobine en zorgt bovendien dat de stof myoglobine voldoende in de spieren aanwezig is.

Het mineraal ijzer komt in onze voeding in twee vormen voor.

Een vorm heet heem-ijzer en hoe creatief de andere vorm heet non-heem-ijzer.

Heem-ijzer is de vorm die alleen in dierlijke producten voorkomt .

En je raadt het al non-heem-ijzer komt als element ijzer voor in plantaardige voeding.

Heem-ijzer (dierlijke voeding) heeft als voordeel dat het gemakkelijker door ons lichaam kan worden opgenomen.

Hoeveel ijzer​ heeft mijn lichaam nodig?

Hier is geen eenduidig antwoord op mogelijk.

Het (ADH) voor het mineraal ijzer is namelijk sterk afhankelijk van leeftijd en geslacht van de mens.

Aanbevolen hoeveelheden zijn voor een volwassen man 9 milligram terwijl dit voor een volwassen vrouw op 15 milligram ligt.

Waarom is dit verschil tussen man en vrouw zo hoog?.

Dit heeft alles te maken met de menstruatie cyclus waarbij de vrouw ijzer verliest.

Hoe merk ik een ijzer tekort?

Er zijn verschillende signalen waaraan je dit kunt merken al is dit soms moeilijk te herkennen omdat dit tekort geleidelijk is ontstaan.

Vermoeidheid en kortademigheid is misschien wel de meest in het oog springende.

Andere triggers zijn o.a. verminderd concentratie vermogen, duizeligheid, rusteloze benen, hoofdpijn klachten, hartkloppingen en oorsuizen.

Daarnaast kun je vaak een bleek gelaat zien ontstaan.

Ontstaat er een serieus tekort aan ijzer dan leidt dit tot bloedarmoede.

Gelukkig ontstaat een tekort aan ijzer niet zo snel omdat ons lichaam in de meeste gevallen goed in staat is om voldoende ijzer op te nemen.

Ernstig ijzer tekort.

Hier kan ik persoonlijk over mee praten omdat ik dit in het verleden heb meegemaakt.

Ik had namelijk door bloedende aambeien jaren lang veel bloed verloren.

Doordat dit zo geleidelijk gaat heb je niet zo snel in de gaten dat er ernstige bloedarmoede ontstaat.

Als het eenmaal zo ver is dan wordt dit ijzer tekort meestal bestreden met ijzertabletten.

Omdat het tekort bij mij zo ernstig was geworden moest ik worden opgenomen in het ziekenhuis en kreeg ik een bloedtransfusie.

Risico groepen voor ijzer tekort:

Vrouwen in de menstruatie.

Vrouwen die zwanger zijn of als ze borstvoeding geven.

Mensen jonger dan ca. 22 jaar.

Mensen die vegetarisch en veganistisch eet patronen hebben.

Wat zijn ijzer-houdende producten.

Vlees:

Vooral rood vlees en dus rundvlees in het algemeen.

Verder zit veel ijzer in leverproducten

Vis en zeevruchten:

Als je producten zoekt in deze groep die veel ijzer bevatten dan moet je vooral denken aan: mosselen, oesters, tonijn, sardines, spirulina en zeebaars.

Groenten:

Producten uit deze groep leveren weliswaar het minder makkelijk opneembare non-heem-ijzer maar zijn toch ook essentieel als het aankomt om voldoende binnen te krijgen van het mineraal ijzer.

De meesten van ons zullen ongetwijfeld weten dat spinazie veel ijzer bevat.

Andere groente soorten die hier aan bij kunnen dragen zijn o.a. broccoli, andijvie, snijbiet, artisjok, asperges, rucola, tuinkers, paksoi en tomaten producten.

Brood en andere graan producten:

Je moet dan in eerste plaats denken aan volkorenbrood en volkorenpasta, s.

De hoogste ijzer gehaltes zitten in o.a. tarwezemelen, gerst, gierst, roggemeel, havermout en volkoren tarwemeel.

Fruit en (gedroogde vruchten)

Bijzonder in deze groep vind ik toch wel dat vooral gedroogde vruchten relatief veel non-heem-ijzer bevatten.

Veel ijzer zit in de volgende producten:

Gedroogde abrikozen, kokosnoot, rozijnen, vijgen, bramen, frambozen, bosbessen en zwarte bessen.

Noten, pitten en zaden:

Noten staan bekend als prima leverancier van ijzer.

Toch is deze groep veel uitgebreider dan je in eerste instantie zou denken.

Steenvruchten en peulvruchten behoren ook in deze groep thuis.

Tevens moet je dan ook denken aan allerlei pitten en zaden.

Producten met veel ijzer in deze categorie nootachtige zijn o.a :

Pompoenpitten, sesamzaad, vlaszaad, pijnboompitten, zonnebloempitten, cashewnoten en pistachenoten.

Peulvruchten en bonen:

Bekende in deze groep zijn natuurlijk: kidneybonen, spliterwten, sojabonen en witte en bruine bonen.

Paddenstoelen:

Misschien wat minder voor de hand liggend maar ook paddenstoelen bevatten behoorlijk wat ijzer.

Het meeste zit in chanterelle en oesterzwammen.

Pure chocola:

Nog zo een waar je niet direct bij stil staat is cacao in de meest pure vorm.

Cacaopoeder bevat maar liefst 10.5mg ijzer per 100 gram.

Kun je ook teveel ijzer binnen krijgen?

Dit kan wel maar niet zo gauw als je gezond bent.

De gezondheidsraad heeft ook een veilige maximale hoeveelheid vastgesteld en dat is een inname van 50-75 milligram ijzer per dag.

Even voor de beeldvorming dat is de inname van ongeveer 3 kilo biefstuk op een dag.

Zoals je ziet dat is dus niet zo snel relevant.

Het Smoothie Afslank Plan

Een ingenieus afslank plan dat zelfs het hardnekkigste lichaamsvet snel en moeiteloos helpt verbranden. Geef je gewichtsverlies deze week een boost met het Smoothie Afslank Plan.

Reacties

Laat een reactie achter