Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Granola, maak het lekker zelf.

Granola in een schaaltje       Granola.

Wat is granola eigenlijk?

Een kort antwoord op deze vraag is dat granola eigenlijk krokante muesli is.

Als ik granola iets beter mag omschrijven dan kom ik tot de volgende definitie: Het lijkt in beginsel erg veel op muesli maar doordat het is geroosterd is krijgt het een lekkere krokante smaak.

Net als muesli heeft granola dus als basis-ingrediënten noten, granen en zaden.

Waarom granola zelf maken?

In allerlei vormen en smaken is dit natuurlijk kant en klaar te koop in zowel de supermarkt als de reformwinkel.

Maar al te vaak zijn er dan geraffineerde suikers aan toegevoegd en als je dus echt zelf wil bepalen wat je eet dan kun je beter zelf je granola maken.

Nog een belangrijk voordeel van het zelf maken is dat je het precies zo kunt samenstellen zoals je het zelf het lekkerste vindt.

Daar heb ik s, morgens toch geen tijd voor.

Dat hoeft ook helemaal niet, je kunt dit in het weekend voor de hele week maken.

Dus een keer in de week maken en 6 dagen genieten van een super smakelijk en gezond ontbijt.

Voorraad pot met granola pakken en wat scheppen in een schaaltje doen en dit aanvullen naar smaak met melk of yoghurt en klaar ben je.

Geniet vervolgens van het gezonde begin van je dag en voel je de hele ochtend energiek.

Ontbijten is erg belangrijk.

Als je graag wil afslanken dan moet je absoluut goed ontbijten en daarvoor is een schaaltje met granola zeer geschikt.

Door dit vezelrijke ontbijt tot je te nemen verbrand je overdag zeer zeker meer calorieën.

Je kunt je na een goed en verantwoord ontbijt ook vaak beter concentreren en dus zou je dit ook brandstof voor je hersenen kunnen noemen.

Welke ingrediënten hebben we nodig voor granola.

Havermout:  Havermout is zeer vezelrijk en daaron toegevoegd aan granola.

Dit wordt bereid uit je raadt het al haver als graansoort.

De haverkorrels worden gewassen en vervolgens krijgen ze de volgende behandelingen: pellen, verhitten, knippen en plat walsen.

Amandelen:  Amandelen zijn toegevoegd aan de granola.

Amandelen worden vaak als noten betiteld maar zijn eigenlijk zaden.

Ze zijn rijk aan vitamine E en bevatten veel mineralen zoals kalium en mangaan.

Amandelen hebben de positieve eigenschap dat ze het ”goede ”cholesterol (HDL) in je bloed verhogen en het “slechte” cholesterol kunnen verlagen.

Ook bij het reguleren van de bloeddruk zijn amandelen prominent in beeld.

Hazelnoten:  Hazelnoten zijn heerlijk in de granola mix

De hazelnoot bevat heel veel vitaminen uit het B-complex.

Bovendien is het gehalte aan mineralen gigantisch hoog.

Als we kijken naar de ADH-percentages (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) dan zitten we bij de inname van 100 gram hazelnoten voor de mineralen mangaan en koper op 268 en 192%.

Hoe dan ook de conclusie dat dit een zeer gezonde noot is lijkt mij wel duidelijk.

Kokosschaafsel:  Kokosschaafsel maakt de granola extra lekker.

Wordt ook wel verkocht onder de naam klapper, het is gemalen/ geraspte en gedroogde kokos.

Zoals je ongetwijfeld wel weet wordt deze kokos veel gebruikt in gerechten uit Azië, Afrika, Zuid-Amerika en uiteraard Indonesië.

Sesamzaad:  Sesamzaad mag in een granola niet ontbreken

Dit is een zaad soort die lekker knapperig is en wordt al heel lang door de mens gegeten.

Sesamzaad zit nokkie vol met vitaminen en het is tevens een antioxidant die vrije radicalen in ons lichaam aanvalt.

Ongezouten pinda’s:  Pinda,s horen in een granola.

Pinda’s zijn helemaal geen noten, al noemen we ze wel aardnoten of olienoten.

Het zijn toch echt peulvruchten met de kikkererwt als familielid.

Gezond zijn ze zeer zeker omdat ze onder andere veel hydroxykaneelzuur bevatten.

Dit hydroxykaneelzuur in de pinda is een sterke antioxidant en beschermt dus ook ons lichaam tegen de invloed van vrije radicalen die het DNA in onze cellen willen beschadigen.

Gedroogd fruit:  Gedroogd fruit maakt de granola lekker zoet

Geschikt om onze granola lekker zoet te maken met natuurlijke suikers.

Je moet dan denken aan rozijnen, cranberries, vijgen en gedroogde abrikozen.

Honing kan ook nog als zoetstof worden gebruikt.

Ingrediënten lijst voor de granola (in hoeveelheden)

250 gram amandelen

250 gram hazelnoten

80 gram pinda’s

100 gram kokosschaafsel

70 gram sesamzaad

500 gram havermout

Gedroogd fruit naar behoefte ( als basis gebruik ik een paar handenvol).

Ca. 6 eetlepels ongezoet troebel appelsap.

8 eetlepels honing voor het zoet maken van de granola.

Specerijen als kaneel en nootmuskaat naar smaak toevoegen.

Eventueel kun je ook nog 2 eetlepels notenolie of arachideolie toevoegen.

Bereiding van de granola.

Zet de oven aan op een temperatuur van 180 graden Celsius.

Vervolgens gaan we de hazelnoten, pinda’s en amandelen grof hakken.

Voeg vervolgens deze gehakte producten toe aan een kom waarin de havermout, sesamzaad en het kokosschaafsel zich al bevonden.

Meng vervolgens het appelsap en de honing hier door heen.

Tip: als de honing te stroperig is om te mengen warm hem dan even au bain-marie op.

Het toevoegen van de honing kun je naar persoonlijke smaak aanpassen.

Als laatste stap voeg je nootmuskaat en kaneel toe als je dit lekker vindt.

Roosteren van de granola.

Verdeel de gemengde granola over 2 bakplaten die je hebt voorzien van bakpapier.

De oven staat als het goed is al ingesteld op 180 graden Celsius.

Rooster de granola mooi bruin in ca. 25 minuten, roer om de 5 minuten even om zodat alles een mooi egaal kleurtje krijgt.

Laat vervolgens de granola rustig afkoelen en voeg dan naar smaak het gedroogde fruit toe.

Granola bewaren.

Nadat de granola echt helemaal is afgekoeld kun je deze in een grote glazen weckpot doen.

Natuurlijk kun je ook een andere goed afsluitbare doos of pot gebruiken.

Op deze manier opgeslagen blijft de granola makkelijk een week lekker knapperig.

Conclusie.

Het maken van dit heerlijke ontbijt is helemaal niet moeilijk en gewoon leuk om te doen.

Het grote voordeel van het zelf maken is en blijft dat je zelf bepaalt wat je er in stopt.

Heb jij ook nog suggesties of andere recepten laat het ons alstublieft even weten.

You Tube filmpje.

Tot slot heb ik voor jou nog een link naar een You Tube Filmpje geplaatst zodat je nog wat extra motivatie en inspiratie kunt opdoen.

 

Reacties

Laat een reactie achter