Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Granaatappel, is een super gezonde vrucht.

Mooie ronde granaatappelGranaatappel.Mooie ronde granaatappel

In de oudheid werd de granaatappel gezien als een levenselixer.

Als je er maar genoeg van nam dan werd je onsterfelijk en had de ouderdom geen vat op je.

Helaas is dat natuurlijk niet zo, maar wat wel degelijk klopt is het feit dat de granaatappel super gezond voor ons is.

Vaak wordt de granaatappel dan ook een superfood genoemd en we gaan in dit artikel bekijken of dat al dan niet terecht is.

Waar komt de granaatappel vandaan.

Granaatappelbomen groeien over het algemeen in subtropische gebieden.

Je moet dan denken aan het Midden-Oosten en ook aan landen rondom de Middellandse- Zee.

Ik zeg hier wel granaatappelbomen maar als je het goed beschouwt dan zijn het eigenlijk grote struiken, deze struiken kunnen wel zo’n 6 meter hoog worden en hebben lange doornige takken.

De vrucht van de granaatappelboom/struik kun je qua grootte misschien wel het beste vergelijken met een grapefruit.

De vrucht heeft een leerachtige buitenkant en voelt nogal stevig aan.

Maak je hem open dan zie je allemaal partjes of cellen zoals je dat ook bij ander citrusfruit vaak ziet.

Ieder partje of cel bevat een pitje die een laagje gelei om zich heen heeft.

Verder bevat de granaatappel jammer genoeg veel velletjes wat het schoonmaken van de vrucht tot een lastig karweitje maakt.

Omdat deze velletjes beslist niet lekker smaken ben je wel gedwongen om dit zorgvuldig aan te pakken.

Waar moet ik op letten bij het kopen.

Vaak kun je tegenwoordig granaatappels kopen op de groente en fruit afdeling van je plaatselijke supermarkt.

Lukt dat nu niet dan kun je vaak terecht bij een Turkse groenteboer of op de markt.

Als je ze gevonden hebt dan let op de volgende kenmerken, een goede granaatappel voelt zwaar aan omdat hij dan vol met sap zit.

Vruchten met een harde of droge schil kun je beter niet kopen.

Waarom is de granaatappel zo gezond?

Een granaatappel bevat veel vitamine C en is rijk aan het mineraal kalium.

Ze bevatten veel antioxidanten die we polyfenolen noemen.

Deze polyfenolen zijn de zelfde stoffen die we ook terug vinden in rode wijn en groene thee.

Alleen is het antioxidanten gehalte van deze vrucht wel meer dan 3 keer zo hoog dan in deze eerder genoemde producten.

Allerlei onderzoeken in het verleden hebben aangetoond dat deze  polyfenolen er voor kunnen zorgen dat aderverkalking en hart en vaatziekten succesvol buiten de deur kunnen worden gehouden.

Deze groep van antioxidanten hebben ook een belangrijke taak bij het in standhouden en reguleren van de bloeddruk.

Het immuunsysteem wordt versterkt en hierdoor krijgen infecties minder kans.

Dit is dus zomaar een opsomming van een aantal in het oog springende voordelen die het eten van een granaatappel kunnen hebben op onze gezondheid en vitaliteit.

Hoe eet ik een granaatappel.

Je kan deze vrucht natuurlijk gewoon schoonmaken en opeten.

Snij hiervoor de granaatappel open om de pitten uit de vrucht te halen.

Ik zelf lepel het vruchtvlees vervolgens uit zodat de witte vliezen intact blijven.

Deze witte vliezen zijn erg wrang van smaak en dus eigenlijk niet eetbaar.

Wil je sap maken van de granaatappel doe dit dan bij voorkeur voorzichtig met behulp van een hand citruspers.

Indien je dit met een elektrische pers zou gaan doen dan verpulver je ook de pitten of zaadjes en dat maakt het sap ietwat bitter.

Conclusie:

De granaatappel is een erg gezonde vrucht met een groot aantal voordelen voor je gezondheid.

Hij heeft echter wel  degelijk een “gebruiksaanwijzing”.

Graag hoor ik van jou in welke salades of andere gerechten je deze vrucht nog meer gebruikt?

Ik ben zeer benieuwd naar jullie  reacties.

 

 

 

 

Reacties

Laat een reactie achter