Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Gember, onbekend maakt onbemind.

Open gesneden gemberGember, onbekend maakt onbemind.

Er zijn nogal wat mensen die eigenlijk nooit gember eten, dat is zonde omdat deze wortel zoveel goede eigenschappen bezit.

Als je het strikt bekijkt dan is gember eigenlijk een specerij.

Om meer over gember te weten te komen heb ik dit artikel voor je geschreven.

Als we goed naar gember in de ruwe vorm kijken dan kun je jezelf afvragen wat is dit nu eigenlijk?

Gember zoals wij dit kunnen kopen is een wortel van de gemberplant.

Deze gemberwortel bevat meer dan 80% water, iets wat je goed kunt zien als je hem raspt.

De onbewerkte wortel ruikt niet eens zo sterk maar dat wordt wel anders als je hem raspt of in stukjes gaat snijden.

De geur en smaak van de gember zou ik willen omschrijven als sterk aromatisch maar toch ook wel lekker fris en fruitig.

Over het algemeen eten we gember niet rauw maar gebruiken we het in de keuken om gerechten er lekkerder mee te maken.

Gember kun je dus kopen als knol of wortel maar ook in gedroogde vorm als poeder.

Verder kennen we nog gember siroop en gember in de bekende gekonfijte vorm die vaak in zoete gerechten wordt verwerkt.

Medische claims van gember.

Gember wordt vaak gebruikt bij griepklachten en als remedie bij misselijkheid.

Vroeger werd dit spul steevast voorgeschreven aan zwangere vrouwen om misselijkheid te onderdrukken.

Voeg vers geraspte gember toe aan je gerechten of zet er een lekkere pot thee van en je kunt al genieten van deze voordelen.

Verder heeft gember zuiverende en pijnstillende effecten op een groot aantal kwalen waarmee we te maken kunnen krijgen.

Gember zorgt voor een goede spijsvertering en helpt extra bij het verbranden van calorieën.

Magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6 zijn de meest in het oog springende stoffen die in gember voorkomen. Daarnaast is gember ook nog een actieve en krachtige antioxidant.

Gember bevat een stofje dat we zingibain noemen en deze stof draagt bij aan een goede spijsvertering en dus ook het extra verbranden van calorieën wordt hierdoor positief beïnvloed.

Gember is ook zeer effectief als natuurlijke maagzuurremmer, conventionele maagzuurremmers die je bij de apotheek of drogist haalt hebben vaak nogal wat bijwerkingen en daar heb je bij gebruik van gember in zijn geheel geen last van.

Dit zijn maar een aantal voordelen die gember voor je gezondheid kan opleveren er zijn er nog veel meer dus waarom zou je hier geen gebruik van gaan maken?

Welke stoffen zitten er in gember?

Zoals we al hebben gezien bevat gember nogal wat medicinale stofjes.

Een aantal daarvan wil ik graag even speciaal benoemen en dat zijn gingerol, shogaol en zingiberene.

Gingerol:

Gingerol is een bio-actieve stof die er voor zorgt dat gember echt helpt bij klachten als misselijkheid en overgeven.

Tevens is dit gingerol een remedie om zwellingen aan bijvoorbeeld gewrichten te beperken.

Gemberpoeder vermindert bijwerkingen chemotherapie doordat het zoals eerder opgenoemd significant misselijkheid en braakneigingen onderdrukt.

Shogaol:

Shogaol ontstaat uit gingerol. Dit proces breng je op gang door de verse gember te gaan drogen.

Door deze warmte behandeling wordt het aanwezige gingerol omgezet tot shogaol.

Vervolgens wordt dit gedroogde spul fijn gemalen tot poeder zoals wij dat kennen als gemberpoeder of  djahé.

Dit shogaol is verantwoordelijk voor de scherpe smaak van deze wortel.

Zowel shogaol als het eerder als omschreven gingerol hebben alle twee de eigenschap dat ze pijnstillend werken.

Als je puur chemisch naar deze stoffen zou kijken dan zie een verwantschap met de o zo bekende aspirine.

Zingiberene:

De laatste stof die ik nog wil behandelen is zingiberene, dit is een andere naam voor de gemberolie die in gember zit.

Ook deze olie bevat een aantal zeer positieve eigenschappen die er direct uit springen.

Antibacteriële werking.

Ontstekingsremmende werking en dus zeer bruikbaar bij reuma.

Spijsvertering bevorderend.

Wanneer liever geen gember gebruiken?

Gember is zoals we al zagen super gezond maar toch zijn er gevallen bekend wanneer het beter is om hier geen gebruik van te maken.

Misschien wel de belangrijkste uitzondering is als je last hebt van galstenen of problemen met de galblaas. Gember is in staat om de afgifte van galzuur te verhogen en daar zit je dan natuurlijk niet op te wachten.

Gember werkt bloed verdunnend, dit is op zichzelf natuurlijk prima maar pas dus op als je al medicijnen slikt die dit zelfde effect sorteren.

Gember in onze voeding.

In Nederland wordt gember over het algemeen het meeste gebruikt voor het kruiden en op smaak brengen van koekjes, gebak en andere zoete lekkernijen.

En we gebruiken vaak gember als we Aziatische gerechten gaan maken, gember bevat een eiwit splitsend enzym dat er voor zorgt dat het vlees in deze gerechten malser en dus lekkerder smaakt.

Gemberthee.

Gember thee is een lekker en gezond drankje
Een heerlijk kopje gember-thee

Iets wat ik persoonlijk erg lekker vind is een kop warme gemberthee.

Ik maak dit op de volgende manier: Snij de gemberwortel in plakjes in doe die vervolgens in een theepot met kokend water. Voeg naar smaak wat plakjes limoen en honing toe en laat het spul een poosje trekken.

Dit is een heerlijk verwarmend drankje en is ook zeer geschikt om te drinken bij klachten als keelpijn of verkoudheid.

Conclusie.

Gember heeft heel veel positieve eigenschappen die we over het algemeen nog veel te weinig benutten.

Ga als je het nog niet deed hier eens mee aan de slag, heb je nog andere toepassingen met gember dan hoor ik dat graag.

Schrijf dan een reactie op dit artikel zodat wij hier allemaal wijzer van worden.

 

 

Reacties

Laat een reactie achter