Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Asperges, het “witte goud”

Asperges zijn gezond en super lekker.

Asperges worden ook wel eens het 'witte goud'genoemd.

Asperges.

Zoals jij ongetwijfeld al gemerkt zult hebben zijn er weer volop verse asperges te verkrijgen.

Het asperge seizoen is dan ook al weer even bezig en duurt nog tot eind juni.

Profiteer dan nu ook met volle teugen van deze heerlijke asperges want voor je het weet is het al weer voorbij.

In dit artikel wil ik samen met jou een aantal feitjes over asperges doornemen zodat je hopelijk nog een aantal dingen leest die je nog niet wist of al weer was vergeten.

Hoe bepaal ik of asperges vers zijn?

Zoals met zoveel producten het geval is hoe verser de asperges zijn des te lekkerder ze zijn.

Maar hoe bepaal je nou de versheid eigenlijk?.

Het antwoord op deze vraag is heel simpel, wrijf twee asperges tegen elkaar aan en als je dan een licht piepend geluid hoort dan is het goed.

Een piepend geluid dan heb je te maken met kakelverse asperges.

Woon je in een gebied waar asperges worden geteeld dan geniet het zeker de voorkeur om ze rechtstreeks van het land bij de teler te kopen.

Welke soorten asperges kan ik kopen?

Verreweg de meest geteelde soort in Nederland is de witte asperge.

Deze witte asperges groeien onder de grond op een aspergebed.

Naast deze witte soort kennen we ook nog groene en paarse varianten.

Slecht circa 3% van het totale aanbod van asperges is van de groene soort en de paarse asperge wordt nog minder aangeboden.

Asperges worden ingedeeld in verschillende kwaliteiten.

De beste kwaliteit is de zogenaamde dubbel A klasse.

Om hieraan de voldoen met de asperge lelieblank zijn en moet de stengel een doorsnede hebben van gemiddeld 25 millimeter.

De steel is recht met een lengte van ongeveer 20 centimeter.

Natuurlijk is dit van belang voor een restaurant waarbij de opmaak van het bord essentieel is.

Vaak koop ik persoonlijk net zo graag kromme asperges bij de boer want de smaak is er beslist niet minder om.

Vaak kun je dan ook terecht voor asperge stukjes en die zijn weer prima geschikt om er soep van te maken.

Hoe kan ik asperges het beste bewaren.

We hadden al gezien dat hoe verser je een asperge verwerkt hoe lekkerder hij smaakt.

Toch is het wel degelijk mogelijk ze een aantal dagen in de koelkast te bewaren.

Bewaar ze dan in een vochtige theedoek als het witte asperges betreft.

Groene en paarse kun je het beste bewaren in een open plastic zak.

Het invriezen van deze delicatesse is ook zeer goed mogelijk.

Schil de witte asperges zorgvuldig en verdeel ze vervolgens in porties en doe ze in plastic diepvrieszakjes.

Op deze manier geprepareerd zijn ze zeker 4 tot 6 maanden houdbaar.

Langer zou ik niet doen want dan blijft er van de smaak niet veel meer over is mijn ervaring.

Ga je de diepgevroren stengels vervolgens weer bereiden dan moet je ze niet eerst ontdooien.

Doe ze bevroren in de pan met een ruime hoeveelheid water.

Asperges zijn zeer gezond.

Asperges zijn rijk aan een aminozuur met de naam asparagine.

Dit stofje zorgt er onder andere voor dat het eten van asperges een positief effect heeft op onze nier en leverfunctie.

Bovendien heeft dit asparagine ook nog een gunstig effect bij chronische reuma en zelfs bij jicht lijkt het verlichting van de klachten te kunnen geven.

Dat asperges vocht afdrijvend kunnen werken zullen velen wel kunnen beamen.

Een bekend verschijnsel na het eten van asperges is ook dat bij de meeste mensen de geur van de urine afwijkend wordt.

Dit komt o.a. door de zwavelhoudende bestanddelen die de asperges bevatten.

Dit verschijnsel is heel normaal en kan helemaal geen kwaad.

Basis bereiding van witte asperges.

Was om te beginnen de asperges zorgvuldig en leg ze vervolgens ca. 30 minuten in schoon koud water.

Op deze manier zuigen de witte stengels zich vol water en zijn ze daarna beter te schillen.

Schil de witte soort zorgvuldig en doe dit bij voorkeur met een speciale aspergeschiller of gebruik hiervoor eventueel een gewone dunschiller.

Snij aan de onderkant ongeveer 2 centimeter van de stengel af en gebruik deze stukjes voor het maken van een heerlijke aspergesoep.

De zorgvuldig geschilde asperges kunnen nu in een ruime pan met koud water.

Voeg een snufje zout toe en breng het geheel aan de kook.

Laat de asperges 5 minuten zachtjes doorkoken en haal dan vervolgens de pan van het vuur.

Laat het geheel met gesloten deksel nog 15 minuten nagaren en haal de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze goed uitlekken.

Er bestaan ook speciale pannen met een draadmandje en dat is misschien wel het overwegen waard.

Een asperge pan met draadmandje.

Een speciale asperge pan

Groene asperge.

Deze soort hoef je niet of nauwelijks te schillen.

Blancheer deze groene asperges slechts 3 tot 5 minuten.

Paarse asperge.

Deze hoeven zeer zeker niet geschild te worden en kunnen rauw gegeten worden in bijvoorbeeld salades.

Tenslotte wil ik graag als inspiratie nog een aantal recepten bespreken die ik zelf geregeld gebruik.

Traditioneel recept.

Bord met lekkere asperges

Bord met asperges op de traditionele manier klaargemaakt.

Erg lekker en eenvoudig te maken is natuurlijk de traditionele methode van koken zoals ik hierboven al heb beschreven.

Serveer de asperges dan bij voorkeur met gekookte aardappelen, een gekookt ei en ham.

Hierbij dan nog een lekkere roomboter jus en genieten maar.

Asperges in bladerdeeg.

Heerlijke groene asperges.

Groene asperges in bladerdeeg uit de oven.

Nog zo’n favoriet recept van mij, als ik het opschrijf dan loopt het water al uit mijn mond.

Dit gerecht is van binnen delicaat en romig en van buiten lekker knapperig.

Ingrediënten: Voor 2 porties.

4 asperges.

Pittige kaas naar keuze, denk daarbij eens aan Parmezaanse of Pecorino.

Snij of schaaf deze kaas in dunne plakjes of vlokken.

Bladerdeeg ca.150 gram, gebruik bij voorkeur hiervoor koel- verse kwaliteit.

4 plakjes rauwe ham.

1 ei.

Om te bestrooien geraspte Parmezaanse kaas.

Bereiding.

Schil de asperges op de gebruikelijke manier en kook ze beetgaar en laat ze vervolgens afkoelen.

Snij het bladerdeeg in 4 repen van ongeveer 3 cm. dik.

Leg de plakjes ham op een bord of werkblad en garneer de plakjes ham met de kaasvlokken.

Rol vervolgens hier een asperge in.

Neem een reep bladerdeeg en rol dit vervolgens spiraalvormig om de asperge heen.

Klop het ei los, bestrijk hiermee de bladerdeegrolletjes en bestrooi ze met een paar eetlepels geraspte (Parmezaanse) kaas.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Nu kunnen de pakketjes in een ovenvaste schaal (bekleed met bakpapier) en na circa 15 minuutjes zijn ze goudbruin en gaar.

Aspergesoep.

Lekkere gezonde aspergesoep.

Heerlijke aspergesoep met een beetje bieslook.

Na het schillen van de asperges hou je altijd de schillen en de houterige onder- stukjes over.

Het is gewoon zonde om deze weg te gooien dus maak ik er altijd soep van.

Ingrediënten.

Aspergeschillen en afgesneden kontjes.

Het kookvocht van de asperges.

Bouillontablet.

Boter.

Bloem.

Bereiding.

Doe de asperge-stukjes samen met de schillen in de pan met het kookvocht en voeg de kruidenbouillon toe.

Breng het aan de kook en laat het geruime tijd rustig pruttelen, hierbij kun je stellen hoe langer hoe beter.

Haal met een schuimspaan de stukjes en schillen uit de pan.

De schillen gooi je weg en de gare stukjes snij je fijn en doe je terug in de pan.

Neem een ruime pan en laat de boter smelten.

Voeg vervolgens bloem hier aan toe en blijf goed roeren zodat er een klontvrij papje ontstaat.

Aan dit papje ga je vervolgens beetje voor beetje de getrokken soep toevoegen.

Roer hierbij voortdurend tot je tevreden bent over de dikte van je soep.

Voeg de asperge-stukjes toe en voeg eventueel als je dit wenst nog wat zout toe aan het geheel.

Vaak voeg ik ook nog wat gehaktballetjes toe voor de extra finishing touch.

Nawoord.

Heb jij na het lezen van dit artikel nog opmerkingen dan laat het ons weten.

Ook zijn wij zeer geïnteresseerd in de gerechten die jij met asperges maakt.

Ik zou het dan ook ontzettend leuk vinden als jij deze recepten met ons zou willen delen.

​Tenslotte heb ik ter verduidelijking nog een Youtube filmpje voor je.  

Reacties

1 Reactie

Ria

Ik gebruik de schillen van de asperges ook hoor, alles koken met bouillonspoeder, in de blender, nog wat zwarte peper toevoegen naar behoefte, mmmmm heerlijk!


Laat een reactie achter